Kreativitet på kurs i natur- og kulturformidling

Foto: Asbjørn Langmyr

Mye presentasjon av natur- og kulturarv har preg av tørre fakta og forelesning. I USA er faget «heritage interpretation» utviklet for å gi guider og verter kunnskap om å formidle eller «oversette» fakta om en attraksjon på en måte som gir dypere mening. I mai ble Skandinavias første kurs med sertifisering for å utdanne norske «interpretatører» holdt i Trysil.

Kurset, som bl. a. gir deltakerne økt bevissthet i sin formidling av natur- og kulturfenomener, slik at guidingen treffer både «hjerte og sjel». Det dreier seg om å formidle – «fortolke» – natur- og kulturarv slik at det treffer ulike målgrupper på deres premisser, involverer gjestene, presenterer meningen/betydningen av det som oppleves.

Deltakerne på kurset i kreative øvelser

Kurset i Trysil var det første som ble arrangert i Skandinavia. Kursleder Kristian Bjørnstad, utviklingsleder i TVS, er sertifisert kursleder og også norgeskoordinator for organisasjonen Interpret Europa som eier kursene. Heritage interpretation er et fagområde som er utviklet i USA og guider i de amerikanske nasjonalparkene er utdannet i faget.

– I USA har jeg opplevd formidling av heritage interpreters som fikk nakkehårene til å reise seg. Interpretasjon handler blant annet om å gi verter og guider kunnskap om å formidle natur og kulturarv slik at det får en dypere mening. Mye er bra, men den norske natur- og kulturarven og reiselivet fortjener en økt profesjonalisering av formidlingen, sier Kristian Bjørnstad.

I tillegg til å gi kursdeltakerne gode eksempler på hvordan god formidling kan styrke gjestenes opplevelser av naturen, håper vi at kurset  har bidratt til å skape et fellesskap av verter og guider i vår region, sier kursleder Bjørnstad.

Kurset ble arrangert av SITE Destinasjon, som er et Interreg-prosjekt som arbeider med å utvikle destinasjonen «Scandinavian Mountains» i Trysil, Engerdal, Idre og Särna. Til høsten blir det arrangert et mer dyptgående, fem-dagers kurs guidekurs.

Om du ønsker et slikt kurs i ditt nærområde, ta kontakt med Kristian Bjørnstad på TVS. Les mer om guidekurset her.

Noen tilbakemeldinger fra kursdeltakerne:

Runa Eggen, Din reiselivsressurs

– Et godt gjennomført kurs, gode praktiske øvelser, og for meg spesielt ga det godt verktøy for hvordan man samler og involverer ei gruppe, hvordan man skaper dialog og bygger opp til samtale. Jeg tror kurset vil hjelpe meg til å strukturere arbeidet, sier Runa.

Svein Eriksen, Trysil Hestesenter

– Jeg meldte meg på kurset i håp om å bli en bedre guide for blant annet de mange utlendingene som kommer til gården vår, Alfarheim, for blant annet å oppleve kanefart ut til en lavvo i villmarka. Og det tror jeg bestemt kurset kan bidra til. Kanefart er naturopplevelse i kontakt med dyr som ser ut til å appellere spesielt til utenlandske gjester, og det er også en kulturhistorisk fortelling. Jeg vil også bruke interpretasjon når det gjelder å presentere Alfarheim, der det alltid har vært hester, forteller Svein.

 

Elin Rydje, leder i Landsjøåsen velforening

– Javisst er det nyttig for en velforeningsleder å ta et slikt kurs! Vi i Søre Trysil er opptatt av historien vår, med røtter i finneinnvandringen, men først og fremst er vi opptatt av å utvikle tilbud i bygda som både bygger på kulturhistorien og de naturgitte forholda; skogen, dyrelivet, bær, stillheten, stjernehimmelen… Vi har masse ideer som vi jobber med. De teknikkene som kurset tar opp, er høyst relevante for alle guidene vi har planer om å skolere. Så jeg kommer temmelig sikkert til å melde meg på oppfølgingskurset til høsten, sier Elin.