Guidekurs i verdensarvfjordene.

UTDANNER FRAMTIDIGE «FJORD-RANGERS»

Utviklingsavdelingen i TVS har de siste årene bygget opp spisskompetanse på vertskap- og guidekurs. Alt flere grunneiere og guider i vår region har vært med på slike kurs. Samtidig som det planlegges nye kurs i vår region, så jobber utviklingsavdelingen med kursoppdrag i både Norge og Sverige. Nå skal utviklingsavdelingen utdanne framtidige «Fjord-rangers» i verdensarvfjordene.

I fjor høst gjennomførte kursleder Kristian Bjørnstad det første guidekurset av typen CIG (Certified Interpretive Guide) for landbruksuniversitetet i Uppsala (SLU). Denne vinteren gjennomføres kurs i naturveiledning for Høgskolen i Innlandet på Evenstad. På kursene brukes en internasjonal metode som heter «interpretasjon». Målet er å skape berikende besøksopplevelser og god kontakt med natur- og kulturarven i et område.

Et spennende oppdrag blir å utdanne forvaltere og guider i verdensarvfjordene. Dette er et nytt prosjekt og et viktig ledd i besøksforvaltningen i verdensarvfjordene. Med et høyt besøkstrykk er det viktig at det skapes gode koblinger mellom besøkende og fastboende. I første omgang blir det kurs for ansatte i verdensarvområdene i Geiranger og Nærøyfjorden. De skal jobbe opp mot internasjonale gjester på cruiseskip og de som reiser gjennom områdene. Verdensarvforvalterne, eller «Fjord-rangers» som de skal kalles øker sin kompetanse på natur- og kulturveiledning.

Les mer her: www.interpretasjon.no