Skogen for meg: Bente Kvile Buflod

– Å, jeg tilhører nok den kategorien av tryslinger som har et romantisk kjærlighetsforhold til skogen. Skjæraasens «Det lufter lørda´n» beskriver akkurat slik oppveksten min i Landsjøåsen var, med fire unger og far i skogen. Trærne vokste tett, tett rundt småbruket vårt, og jeg glemmer aldri favorittstubben min. Jeg ser tydelig for meg den krokete, rare stubben som var bare min.

Som voksen ble Bente eier av 1500 mål, så fortsatt er skogen med i så å si alt hun driver med. Hun synger mer enn gjerne om skog og andre viser av skogens diktere, hun spiller folkemusikk som er inspirert av natur og den samme naturen inspirer henne når hun tegner. – Både gitaren, fela og tussefløyta – og tegnepapiret – er jo laget av trevirke, så skogen er med meg. Og jeg elsker å gå inn i det lysegrønne bregnehavet i skogen min, sette meg ved en maurtue og bare se på alt de små skapningene driver med der. Det er en opplevelse jeg unner mange. Men jeg har det så travelt med musikken at jeg er helt avhengig av å overlate driften og avvirkningen til profesjonelle, sier Bente.

Bente er opptatt av at denne forvaltningen skal være bærekraftig. – Det er slutt på at 14-åringer starter yrkeskarrieren med å følge far ut i tømmerskogen. Nå bruker en ny generasjon skogeiere energien på andre måter. Det skaper noe nytt. Jeg er positiv til både bygging av tretopphytter, beversafari, elgsafari, eller annet som tilbys, men inngrepene må balanseres slik at fugle- og dyreliv ikke skades, sier Bente.